Udka z kurczaka z brzoskwiniami
Witajcie!
Mam nadzieję, że pierwsze dni grudnia upłynęły Wam bardzo dobrze. Ja ostatnimi czasy, odrobinę zabiegana, ale myślę że to całkiem dobrze. Dziś chciałabym podzielić się z Wami prostym przepisem na udka, a raczej ich dolną częścią, która ma swoją nazwę, ale nigdy jej nie pamiętam. To danie jest kombinacją słodkawo-pikantną, i takie zestawienie jest moim ulubionym miksem smakowym. Jest delikatnie słodka z odczuwalnym posmakiem pikantności, która w subtelny sposób informuje nas o swoim istnieniu. Hmm No wiecie.... taki sexy smaczek. Moje udka wykonuje się dość szybko i nie potrzeba do nich wielu składników.
Mam nadzieję, że ta propozycja zachęci Was do gotowania.
A zatem, przejdźmy do działania. Moja porcją jest dość spora i wykarmiłam nią, naprawdę sporą ilość głodnych brzuszków.
Do tego przepisu użyłam półtora kilograma pałek z kurczaka, trzy duże czerwone cebule, dwie małe puszki brzoskwiń w zalewie, jedno świeże chilli, trzy spore marchewki i duży kubek kaszy kuskus. Przyprawy goszczące na mięsie to sól, papryka słodka, i przyprawa do kurczaka(użyłam chicken herbs&spice z schwartz).
A teraz wykonanie!
Mięsko umyć i osuszyć. Następnie przyprawić i dodać pokrojoną cebulę. Odstawić na dwie godziny. W wolnym czasie można się zrelaksować albo nadgonić domowe obowiązki. Po dwóch godzinach, przekładamy mięso do naczynia w którym będzie się piekło. Podlewamy odrobiną oleju i dodajemy cały sok z brzoskwiń. Przykrywamy i pieczemy około 30 minut. Po tym czasie odkrywamy mięso i pieczemy, aż stanie się chrupiące i rumiane. W międzyczasie przygotowałam kuskus z marchewką, który moim zdaniem świetnie pasował do kurczaka. Oczywiście, można go podać z pieczywem, ziemniakami lub surówka. Wybór należy wyłącznie do własnych preferencji. Tak więc, po 50 minutach w piekarniku, moje mięso było gotowe. Prezentowało się tak jak na fotografii. I zaraz po zrobieniu szybkiego zdjęcia, zabraliśmy się za jedzonko. Wszystkim smakowało, co mnie bardzo ucieszyło A po obiedzie był czas na kino! Udanego nowego tygodnia kochani!
Pozdrawiam i do następnego.....
Fajny przepis! Pozdrawiam!:)
OdpowiedzUsuńxxBasia
Witaj Basiu! Mam nadzieje ze wszystko ok u Ciebie Przepis naprawde jest warty uwagi bo udka wychodzą bardzo smacznie! Pozdrawiam!
Usuńwygląda smakowicie
OdpowiedzUsuńO dziękuje! To miłe słyszeć takie słowa. Bardzo lubie to danie i polecam je Tobie bardzo serdecznie💙
Usuń:)
Usuńmusza byc pyszne ;)
OdpowiedzUsuńWitaj Kasiu! Mam nadzieje ze wszystko dobrze u Ciebie! Pozdrawiam i zapraszam do gotowania ze mna😋
UsuńJaki fajny przepis lubię kurzynę w różnej postaci
OdpowiedzUsuńHej! Ja wlasnie nie jestem fanką udek i zawsze cos wymyślam zeby smak był atrakcyjniejszy! Pozdrawiam Cie ciepło! 😊
UsuńJeśli wydasz książkę kucharską, to wiedz, że będę pierwszą osobą która ją kupi :)
OdpowiedzUsuńWprost uwielbiam Twoje przepisy i zdjęcia potraw.
Klara Jestes przeurocza naprawdę ale daleko mi do tych wielkich i nawet nie mysle o książce Bloga zaczelam pisać bo wielu moich znajomych pytalo o przepisy wiec latwiej mi chyba jest tutaj je dodawać jak każdemu osobno tlumaczyc. co do zdjęć to robie je telefoneb bo nie mam za wiele czasu by zrobić jakies cudo lustrzanka która już tez ma swoje lata... A co do przepisu to polecam ci go serdecznie Jest naprawdę fajny Trzymaj się cieplo
UsuńAgnes, pyszne dania przyrządzasz :) Ja kiedyś przyrządziłem, ale zwykłe pieczone udka z kurczaka na bazie marynaty z dodatkiem przyprawy do kurczaka :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię pieczone udka z kurczaka :) Przynajmniej mamy czas na zrobienie sałatka lub surówki do dania, która uzupełni wartość odżywczą potrawy ;)
Pozdrawiam,
Patryk
Hej Patryk! Dziekuje za te mile słowa Ja lubie gotowac i cieszy mnie to bardzo Staram się aby moje dania były urozmaicone a ze mam tez zdolności artystyczne to gotowanie jakos mi fajnie wychodzi choc wielokrotnie cos przypale albo przesole. Nie mam co się porownywac do tych wielkich ale wiem ze dobre towarzystwo przy stole i cos smacznego nie koniecznie wyjątkowego jest kluczem do..... miłego czasu Pozdrawiam cieplo!
UsuńZ brzoskwiniami jeszcze kurczaka nie przygotowywalam. Ciekawy przepis, zapisuje:)
OdpowiedzUsuńWitaj Paulina! Jeśli lubisz udka z kurczaka to polecam ten przepis Zawsze wychodzi i miesko nigdy nie jest suche
Usuńprzygotowane pięknie :0
OdpowiedzUsuńmożna i slinkę przełykać :)
witaj Alis Co słychać? Dziekuje za mile słowa choc naprawdę to danie nie wymaga wysiłku a i prezentacja tez na szybko bez zamiaru prezentacji haha Dziekuje raz jeszcze Pozdrawiam
UsuńW takiej wersji jeszcze nie jadłam. Wygląda bardzo apetycznie. :-) Z chęcią wypróbuję. :-)
OdpowiedzUsuńPolecam serdecznie! Nie sa trudne do wykonania a smak jest naprawdę fajny! Pozdrawiam
UsuńJak ja kocham takie obiady ! Genialny pomysł, bardzo lubię połączenia mięsa z owocami :)
OdpowiedzUsuńJa tez mysle ze to fajne połączenie Pozdrawiam Cie serdecznie😊
Usuńale pyszności :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Lena! Miłego dnia!!!
UsuńMięso wygląda bardzo apetycznie. Ciekawie połączyłaś smaki :)
OdpowiedzUsuńDziekuje Agnieszko Mam nadzieje ze wypróbujesz te udka ktoregos dnia! Pozdrawiam cieplo!
UsuńPyszności :)pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuje! Pozdrawiam ciepło!
UsuńMmm, zjadłabym, lubię takie połączenia :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPolecam serdecznie i przesyłam pozdrowionka!
Usuńlubię połączenia drobiu z owocami- świetny przepis:)
OdpowiedzUsuńMilo z Twojej strony! Pozdrawiam cieplo!
UsuńWygląda pięknie, mniam:)
OdpowiedzUsuńDziekuje Natalio Milego wieczoru!
Usuńfajny przepis i śliczne zdjęcia:)
OdpowiedzUsuńMilo to slyszec Dziekuje Renatko i pozdrawiam serdecznie
UsuńO jaki apetyczny obiadek, można jeść oczami :D
OdpowiedzUsuńHej Patrycja Pozdrawiam i zapraszam do gotowania!
UsuńWitam wyglada przepysznie napewno wyprobuje ten przepis pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWitaj Madziu! Mam nadzieje ze wszystko u Ciebie ok! Pozdrawiam Cie bardzo gorąco i polecam ten przepis!
UsuńŚwietny pomysł na pałki z kurczaka, który z pewnością urozmaici domowe menu :) Wygląda przepysznie :)) Udanego tygodnia! ^^
OdpowiedzUsuńO Witaj kochana! Co U Ciebie? Mam nadzieje że wszystko dobrze! Pozdrawiam Cieplo!
UsuńSuper wyglądają :-)
OdpowiedzUsuńWyglad wyglądem ale powiem Ci ze naprawdę dobrze smakuje Sciskam!
UsuńBardzo ciekawy przepis :) Chociaż z daleka wygląda jak jakaś wołowinka, to po przyjrzeniu się bliżej przepis bardzo, bardzo smaczny :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńA wiesz ze tez tak pomyslalam ze troche jak wolowina wygląda hahah Ale to udka i naprawdę polecam Pozdrawiam cie bardzo goraco!
UsuńNo ja tez najpierw na zdjęcie popatrzyłam i myślę, o , wołowinka :D
Usuńkiedyś nie lubiłam połączeń mięsa z owocami, ale też chętnie zjem :) to zadziwiające jak smak zmienia się z wiekiem :)
OdpowiedzUsuńKochana nie mow mi o tych zmianach z wiekiem bo mnie osobiście te zmiany tak szokują ze sama siebie nie poznaje Pozdrawiam!
Usuń