Apple crumble

Witajcie!
Na osłodę poniedziałku, który nie cieszy się ogromną popularnością, przychodzę do Was z angielskim deserem zwanym Apple crumble. Tak naprawdę, nie wiem dokładnie skąd się wywodzi, ale ja poznałam go w Irlandii. Co tu dużo mówić, to była miłość od pierwszej łyżki. Apple crumble to nic innego jak, jabłka z kruszonką. Chyba, każdy z nas w dzieciństwie podkradał kruszonkę z ciasta, prawda? Warto też dodać, że ten deser podawany jest na gorąco i smakuje wybornie. Kusi samym zapachem. Oczywiście owoce mogą być dowolne, byle były kwaskowe. Ja bardzo lubię wersję crumbli z rabarbarem i wanilią.
Ale dziś przedstawiam Wam najpopularniejszą wersję, z jabłkami. 
W naczyniu, ułożyłam sporą ilość jabłek, obranych i pokrojonych w ćwiartki. Polałam je odrobiną soku z pomarańczy i posypałam cynamonem. Na wierzch dodałam sporą ilość kruszonki, przygotowanej z masła, mąki i cukru. To tyle, jeśli chodzi o przygotowania. Pozostaje, tylko upiec, aż kruszonka stanie się złocista i rumiana. W moim piekarniku, wystarczyło 20 minut. Po wyciągnięciu, posypałam crumble cukrem pudrem. Podałam je w towarzystwie lodów waniliowych z odrobiną pomarańczowej skórki. 
Ten deser nie nadaje się do krojenia, tylko nakładania dużą łyżką, więc prezentacja na talerzu, nie zawsze bywa urocza. 
Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu i w wolnej chwili skorzystacie z mojego przepisu.
Życzę spokojnego tygodnia. 
Pozdrawiam i do następnego..... 

Komentarze

  1. Kruszonkę uwielbiam :) Zawszę, jak piekę ciasto z kruszonką, zawsze dodaje dość dużo kruszonki :) Muszę koniecznie wypróbować ten deser :)
    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Patryk polecam serdecznie ten deser Wystarczy dosłownie 30 min i juz mozesz sie cieszyc zapachem i smakiem. Bardzo proste i smaczne! Kolejny raz prostota wygrywa z wyrafinowaniem. Pozdrawiam serdecznie z Dublina!

      Usuń
    2. O rany, taka pyszność jeszcze z dodatkiem lodów to już pełnia szczęścia :D

      Usuń
    3. Z chęcią przygotuje sobie taki deser :) Nigdy jeszcze go nie próbowałem, a muszę przyznać, że desery angielskie, niemieckie, czy irlandzkie są przepyszne :) Bardzo lubię desery proste i szybkie do przyrządzenia.
      Pozdrowionka :)
      Patryk

      Usuń
    4. Wlasnie tak sobie myslalam ze skoro mieszkam w Irlandii to moze cos z tego regionu dodam choc niestety nie maja czym sie pochwalić niestety! Spokojnego wieczoru!

      Usuń
  2. Świetny pomysł :) Ja również planuję napisać na blogu liczne posty związane z kuchnią różnych narodowości.
    Również życzę miłego wieczoru :)

    OdpowiedzUsuń
  3. niestety nie udało mi się jeszcze zrobić dobrej kruszonki,... zawsze mam do niej jakieś ale. Poluję właśnie na jakieś fajne naczynie do tak zapiekanych jabłek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robie w zwykłym naczyniu do tarty albo czasem w żaroodpornym jakimkolwiek. A kruszonkę robie na oko ale zawsze używam masło Wiesz jak to jest? Czesto na najłatwiejszych rzeczach mozna sie położyć Sciskam!

      Usuń
  4. Wczoraj robiłam, uwielbiamy :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O to super!!! Pewnie było pysznie i pachnąco 😘 Pozdrawiam!

      Usuń
  5. Mniam, z chęcią wypróbuję:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam! Szybko i skutecznie dla całej rodziny❄️😊 Pozdrawiam ciepło!

      Usuń
  6. Odpowiedzi
    1. Oj tak Grzeszne kalorie sa bardzo wskazane jesienią Pozdrawiam cieplo☺️

      Usuń
  7. Pychotka :) Faktycznie bardzo popularne na Wyspach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Anetko! Są bardzo popularne ale mysle ze to dobrze bo sa warte uwagi, choćby dla szybkości wykonania. Taka słodka alternatywa dla niespodziewanych gości. Miłego dnia! Pozdrawiam z Dublina!

      Usuń
  8. Nigdy nie jadłam takiego deseru. Muszę koniecznie zrobić bo aż ślinka mi cieknie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam! Czesto proste rozwiązania sa bardzo skuteczne! Pozdrawiam ciepło 😊

      Usuń
  9. Odpowiedzi
    1. Dziękuje Basiu! Mam nadzieje ze zagości na Twoim stole 😊

      Usuń
  10. uwielbiam :P często robię ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mnie to cieszy! Proste rozwiązania czesto wygrywają! Pozdrawiam Cie Kasiu!

      Usuń
  11. Ja uwielbiam kruszonkę. A dodatek jabłek jest wprost rewelacyjny do tego. I również tym najlepszym elementem w przeszłości była dla mnie kruszonka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Juz sie nie wypowiem na temat kruszonki bo naprawde ją lubie A jeszcze jak jest taka słodka maślana to juz grzech nad grzechy! Pozdrowionka ciepłe dla Ciebie!

      Usuń
  12. Prezentuje się niezwykle smakowicie - palce lizać! Mniam <3

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam kruszonkę , smak dzieciństwa , moja mama często robiła takie ciasta z owocami i kruszonka :)
    Uwielbiam Twoje przepisy i te smakowitości którymi się z nami dzielisz.

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Klara! Jak mi miło! Takie słowa naprawde znaczą wiele dla mnie! Zwłaszcza ze ja raczkuje tutaj tak naprawde i nie pisze jakis długich i precyzyjnych postów. Naprawde dziękuje! Jestes przemiła!😘

      Usuń
  14. Od dawna planuje zrobić, muszę się wreszcie skusić 😀

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Olu! Polecam! Szybko i smacznie😊 Pozdrawiam ciepło!

      Usuń
  15. Odpowiedzi
    1. Dziekuje bardzo! Ja jesienią i zima tez jestem jego wielka fanka! Pozdrawiam cieplo!

      Usuń
  16. Uwielbiam!! ale Ty zdolna jestes!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To nie zdolności moja droga tylko chęć zjedzenia czegos słodkiego w ekspresowym tempie 😋

      Usuń
  17. Great idea to cook apples with dry dough, I loved it, looks yummy, Agnes.
    Thank you for stopping by my blog!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. You're welcome my dear! I wish you fabulous evening! Kind regards for you!

      Usuń
  18. Odpowiedzi
    1. Oj taaaak to prawda i to taka słodka prawda😋 Pozdrawiam!

      Usuń
  19. Robie czasami podobny deser i znika w zawrotnym tempie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To bardzo się ciesze ze Twoja rodzinka tez lubi takie slodkosci! Pozdrawiam!

      Usuń
  20. mniam! :) czasami robię podobne crumble :) choć i tak numerem jeden są dla mnie ze śliwkami :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak Uwielbiam ze sliwkami albo rabarbarem! Pozdrawiam!

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty