Apple crumble
Witajcie!
Na osłodę poniedziałku, który nie cieszy się ogromną popularnością, przychodzę do Was z angielskim deserem zwanym Apple crumble. Tak naprawdę, nie wiem dokładnie skąd się wywodzi, ale ja poznałam go w Irlandii. Co tu dużo mówić, to była miłość od pierwszej łyżki. Apple crumble to nic innego jak, jabłka z kruszonką. Chyba, każdy z nas w dzieciństwie podkradał kruszonkę z ciasta, prawda? Warto też dodać, że ten deser podawany jest na gorąco i smakuje wybornie. Kusi samym zapachem. Oczywiście owoce mogą być dowolne, byle były kwaskowe. Ja bardzo lubię wersję crumbli z rabarbarem i wanilią.
Ale dziś przedstawiam Wam najpopularniejszą wersję, z jabłkami.
W naczyniu, ułożyłam sporą ilość jabłek, obranych i pokrojonych w ćwiartki. Polałam je odrobiną soku z pomarańczy i posypałam cynamonem. Na wierzch dodałam sporą ilość kruszonki, przygotowanej z masła, mąki i cukru. To tyle, jeśli chodzi o przygotowania. Pozostaje, tylko upiec, aż kruszonka stanie się złocista i rumiana. W moim piekarniku, wystarczyło 20 minut. Po wyciągnięciu, posypałam crumble cukrem pudrem. Podałam je w towarzystwie lodów waniliowych z odrobiną pomarańczowej skórki.
Ten deser nie nadaje się do krojenia, tylko nakładania dużą łyżką, więc prezentacja na talerzu, nie zawsze bywa urocza.
Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu i w wolnej chwili skorzystacie z mojego przepisu.
Życzę spokojnego tygodnia.
Pozdrawiam i do następnego.....
Kruszonkę uwielbiam :) Zawszę, jak piekę ciasto z kruszonką, zawsze dodaje dość dużo kruszonki :) Muszę koniecznie wypróbować ten deser :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk
Patryk polecam serdecznie ten deser Wystarczy dosłownie 30 min i juz mozesz sie cieszyc zapachem i smakiem. Bardzo proste i smaczne! Kolejny raz prostota wygrywa z wyrafinowaniem. Pozdrawiam serdecznie z Dublina!
UsuńO rany, taka pyszność jeszcze z dodatkiem lodów to już pełnia szczęścia :D
UsuńZ chęcią przygotuje sobie taki deser :) Nigdy jeszcze go nie próbowałem, a muszę przyznać, że desery angielskie, niemieckie, czy irlandzkie są przepyszne :) Bardzo lubię desery proste i szybkie do przyrządzenia.
UsuńPozdrowionka :)
Patryk
Wlasnie tak sobie myslalam ze skoro mieszkam w Irlandii to moze cos z tego regionu dodam choc niestety nie maja czym sie pochwalić niestety! Spokojnego wieczoru!
UsuńŚwietny pomysł :) Ja również planuję napisać na blogu liczne posty związane z kuchnią różnych narodowości.
OdpowiedzUsuńRównież życzę miłego wieczoru :)
niestety nie udało mi się jeszcze zrobić dobrej kruszonki,... zawsze mam do niej jakieś ale. Poluję właśnie na jakieś fajne naczynie do tak zapiekanych jabłek :)
OdpowiedzUsuńJa robie w zwykłym naczyniu do tarty albo czasem w żaroodpornym jakimkolwiek. A kruszonkę robie na oko ale zawsze używam masło Wiesz jak to jest? Czesto na najłatwiejszych rzeczach mozna sie położyć Sciskam!
UsuńWczoraj robiłam, uwielbiamy :-)
OdpowiedzUsuńO to super!!! Pewnie było pysznie i pachnąco 😘 Pozdrawiam!
UsuńMniam, z chęcią wypróbuję:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZapraszam! Szybko i skutecznie dla całej rodziny❄️😊 Pozdrawiam ciepło!
Usuńidealny jesienny deser:)
OdpowiedzUsuńOj tak Grzeszne kalorie sa bardzo wskazane jesienią Pozdrawiam cieplo☺️
UsuńPychotka :) Faktycznie bardzo popularne na Wyspach :)
OdpowiedzUsuńWitaj Anetko! Są bardzo popularne ale mysle ze to dobrze bo sa warte uwagi, choćby dla szybkości wykonania. Taka słodka alternatywa dla niespodziewanych gości. Miłego dnia! Pozdrawiam z Dublina!
UsuńNigdy nie jadłam takiego deseru. Muszę koniecznie zrobić bo aż ślinka mi cieknie ;)
OdpowiedzUsuńPolecam! Czesto proste rozwiązania sa bardzo skuteczne! Pozdrawiam ciepło 😊
UsuńSuper deser!:)
OdpowiedzUsuńxxBasia
Dziękuje Basiu! Mam nadzieje ze zagości na Twoim stole 😊
Usuńuwielbiam :P często robię ;)
OdpowiedzUsuńBardzo mnie to cieszy! Proste rozwiązania czesto wygrywają! Pozdrawiam Cie Kasiu!
UsuńJa uwielbiam kruszonkę. A dodatek jabłek jest wprost rewelacyjny do tego. I również tym najlepszym elementem w przeszłości była dla mnie kruszonka.
OdpowiedzUsuńJuz sie nie wypowiem na temat kruszonki bo naprawde ją lubie A jeszcze jak jest taka słodka maślana to juz grzech nad grzechy! Pozdrowionka ciepłe dla Ciebie!
UsuńPrezentuje się niezwykle smakowicie - palce lizać! Mniam <3
OdpowiedzUsuńDziękuje Ci bardzo za miłe słowa! Pozdrawiam😊
UsuńUwielbiam kruszonkę , smak dzieciństwa , moja mama często robiła takie ciasta z owocami i kruszonka :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam Twoje przepisy i te smakowitości którymi się z nami dzielisz.
Pozdrawiam :)
Klara! Jak mi miło! Takie słowa naprawde znaczą wiele dla mnie! Zwłaszcza ze ja raczkuje tutaj tak naprawde i nie pisze jakis długich i precyzyjnych postów. Naprawde dziękuje! Jestes przemiła!😘
UsuńOd dawna planuje zrobić, muszę się wreszcie skusić 😀
OdpowiedzUsuńWitaj Olu! Polecam! Szybko i smacznie😊 Pozdrawiam ciepło!
UsuńPychota, uwielbiam ten deser :D
OdpowiedzUsuńDziekuje bardzo! Ja jesienią i zima tez jestem jego wielka fanka! Pozdrawiam cieplo!
UsuńPyszne crumble :D
OdpowiedzUsuńDziękuje Iwonko! Pozdrawiam ciepło!
UsuńUwielbiam!! ale Ty zdolna jestes!!!
OdpowiedzUsuńTo nie zdolności moja droga tylko chęć zjedzenia czegos słodkiego w ekspresowym tempie 😋
UsuńGreat idea to cook apples with dry dough, I loved it, looks yummy, Agnes.
OdpowiedzUsuńThank you for stopping by my blog!
You're welcome my dear! I wish you fabulous evening! Kind regards for you!
UsuńWspaniale smakuje z custard'em :)
OdpowiedzUsuńOj taaaak to prawda i to taka słodka prawda😋 Pozdrawiam!
UsuńRobie czasami podobny deser i znika w zawrotnym tempie :-)
OdpowiedzUsuńTo bardzo się ciesze ze Twoja rodzinka tez lubi takie slodkosci! Pozdrawiam!
Usuńmniam! :) czasami robię podobne crumble :) choć i tak numerem jeden są dla mnie ze śliwkami :D
OdpowiedzUsuńOj tak Uwielbiam ze sliwkami albo rabarbarem! Pozdrawiam!
Usuń