Wegetariańska Lasagne 


Dziś na tapecie danie bezmięsne. Gwarantuje Wam, że nawet najwięksi mięsożercy będą w pełni usatysfakcjonowani. Pogoda nadal jesienna. Chłodno i ponuro. Dlatego też pomyślałam o lasagne. Kolorowa sycąca i bardzo dobra. Jak zwykle też, mało skomplikowana. I tym razem bez mięsa. A więc do dzieła!
Zacznijmy od farszu. Trzy spore marchewki, cebula, papryka w dwóch kolorach, mała cukinia, trzy ząbki czosnku i opakowanie pieczarek. 
Tak naprawdę zestaw warzyw jest dowolny. Dziś dodałam kawałek seleru  naciowego, bo nie miałam pietruszki i było spoko. Wszystkie składniki ścieramy na dużych oczkach. Dusimy w dowolnym naczyniu do miękkości. Przyprawiamy ulubionymi przyprawami. W moim przypadku to sól, pieprz, oregano i papryka słodka z odrobiną papryki wędzonej. Na koniec wlewamy duże opakowanie pasaty pomidorowej, pamiętając aby farsz był dość płynny, ponieważ od jego wilgoci zależy miękkość naszego makaronu. Teraz to już z górki! O! Byłabym zapomniała! Potrzebny żółty ser i sos beszamelowy, który napewno umiecie wykonać. Jeśli nie to pytajcie. 
Ok lecimy z lasagne! Na dno żaroodpornego naczynia wlewamy dużą łyżkę naszego farszu. Rozprowadzamy go na całej powierzchni. Układamy listki makaronu lasagne(surowy)!
Na warstwę makaronu wlewamy sporą część farszu. Wszystkie czynności powtórzyć pamiętając, że sos musi przykryć makaron. Na samą górę wlewamy beszamel i posypujemy obficie serem. Gotowe! Teraz wystarczy upiec i można zajadać z cała rodzinką! 
Dajcie znać, czy lubicie? Smacznego!



Komentarze

  1. Napewno wyprobuje i dam znac jak smakowalo.Pozarawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj Madzia! To danie jest mega proste Ja wszystkie warzywa starłam robotem kuchennym, wiec było latwo. Tylko składniki jakie podalam sa na duże naczynie wiec pamiętaj o tym Milej niedzieli!

    OdpowiedzUsuń
  3. ja zdecydowanie mięsożerna.... ale spróbowałabym :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej wieczorowa porą! Powiem Ci w sekrecie,że wkrecilam jednego mięsożernego gościa moją lasagne i był bardzo zdziwiony. Tak wiec polecam zaryzykować! Pozdrawiam!

      Usuń
  4. Witam ciepło! Myslę,że jak chodzi to trzeba ją przygarnać:) POZDRAWIAM!

    OdpowiedzUsuń
  5. Lazania byla przepyszna polecam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu dodajesz mi skrzydel, bo czasem już trace nadzieje w to co robie patrząc na te wszystkie profesjonalne strony Ciesze się ze ci smakowala! Spokojnej nocy!

      Usuń
    2. Ja nawet jak się szarpnę na jakieś bardziej wymyślne danko (jak te marchewki), to jednak nie cuduję tak, jak np. laska, która ręcznie układała WARZYWA W ZUPIE, żeby wyszło ładne zdjęcie. No i wyszło piękne, gratuluję jej, ale nie zniechęcam się i nie tracę nadziei :-) Pozdrawiam i zapewniam, że blog jest wart uwagi :-)

      Usuń
    3. Kochana lasagne to proscizna a co do zdjęć to chyba tez bym nie miała checi ukladac warzyw w zupie Te papryczki tak sobie zucilam i wyszlo jak wyszlo Dziekuje slicznie za mile słowa i pozdrawiam z deszczowego Dublina!

      Usuń
  6. To danie robię rzadko, ale chętnie spróbowałabym:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam! Bardzo prosta i smaczna Oczywiście można zrobić mięsną ale wege też jest pyszna Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Zrobiłam miesno warzywna, ostatnio..ale wole jeść u Ciebie!!! Co TY na to? No to kiedy jakisz LANCZ!!! :-)))

      Usuń
    3. Z Toba lancz???? Jak najszybciej i najczęściej! !!!!!!!!!!

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty