Placuszki z cukini!


Proste i szybkie danie na jesienne dni. Nie ma co się rozpisywać, bo to nie jest trudne, ani wykwintne danie.
A więc. Cukinie starłam na grubych oczkach ze skórą, posoliłam a po 10 min odsączyłam z niej wodę. Dodałam także świeżo starty czosnek w sporej ilości. Następnie kilka łyżek płatków owsianych, jajko i pieprz. Oto cała filozofia moich placków. Piekłam na złoty kolor.
Jak się okazało placki miały moc i były naprawdę pikantne, więc postawiłam na sos śmietanowo pomidorowy. Już piszę jak go przygotowałam.
Odrobinę mielonego wołowego mięska podsmażyłam na patelni. Dodałam całe opakowanie pasaty pomidorowej. Doprawiam do smaku odrobiną soli, pieprzu i jedną łyżką cukru. (Nie wiem czy wiecie ale każde przetwory pomidorowe kochają szczyptę cukru. Cudownie podbija smak pomidorów) Gdy wszystko się pięknie zagotowało, zdjęłam patelnię z kuchenki i wlałam śmietankę 18%. Sos wyszedł bardzo aksamitny. Spełnił też swoją rolę i złagodził ostrość cukiniowych placków.
Polecam to danie bardzo serdecznie. Nie jest trudne i smakuje cudownie. Można podawać z różnymi sosami, jak typowy sos mięsny czy pieczarkowy. Moją ulubioną wersją są placki podawane ze zwykłym jogurtem greckim.
A jaki jest Twój przepis na placki z cukini? Podzielisz się ze mną?

Komentarze

  1. Cukinia pod kazdza postacia:)
    Nie pieke z niej plackow, ale traktuje ja jako dodatek do obiadu albo na surowo skladnik salatek.
    Jako dodatek:
    kroje plasty cukini,po srednicy, a czesciej tak srednica pod katem :) tak do 2 cm grubosci, posypuje przyprawami, np vegetta - ok, tutaj jej nie mam, mam inne jak Mr Dash, moze tez byc sol i pieprz i na grill albo na natluszczona patelnie. Podsmazam na zloty kolor, gotowe.
    Z mlodych, mniejszych, jedrnych cukin robie tez dodatek, ale faszerowany.
    Kroje cukinie na pol, po dlugosci, wyciagam nasiona. Jezeli duze, przerosniete, wyrzucam, jezeli ladny miazsz, uzywam jako skladnik.
    Kroje miazsz, dodaje ser parmezan, bulke tarta. Pakuje w srodek, zapiekam.
    albo faszeruje grzybami i posypuje odrobina sera, albo pomidorami z cebulka i posypuje odrobina mozzarella. Co mi wpadnie pod reke. Po prostu lubie cukinie. I domownicy tez:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty